Se odpravljate na potovanje z avtomobilom?

Potovanja so izjemne dogodivščine – kaj je lepšega od spoznavanja novih kultur, hrane, prijateljev, znamenitosti ter navad? Če se odpravljate na potovanje z avtomobilom, boste uživali v visoki fleksibilnosti ter zasebnosti, se izognili natrpanim urnikom organiziranih izletov ter se preprosto prepustili svojim lastnim željam ter potrebam. Izognili se boste zamudam, ki so povezane z javnimi prevozi ter odlično izkušnjo omogočili tudi mlajšim ali starejšim potnikom.

Seveda ima potovanje z lastnim avtomobilom tudi nekaj slabosti, ki jih zagotovo velja vzeti v zakup. Potovanje z avtom ni nujno drago – vsekakor pa se pred odhodom pozanimajte o stroških cestnin, parkirišč ter bencina v tujih državah,  skozi katere boste potovali. Mogoče je, da se boste med potjo srečali tudi z nepredvidljivimi okvarami avtomobila, zato so dostopni rezervni deli zelo dobrodošli. Preverite tudi cene trajektov ter tuje cestne predpise. Ker potujete v lastni režiji, bodite pripravljeni na nepredvidljive situacije, kot sta gneča na cesti ter neprijazni vozniki. Ker cest ne boste poznali, bo vožnja morda tudi naporna. Dobro je, če na dolge razdalje potujete z nekom, ki vas bo za nekaj časa zamenjal tudi pred volanom.

potovanja z avtomobilom

Svoje vozilo preverite že pred odhodom

Vaš avtomobil naj bo pred odhodom v odličnem stanju. Najbolje je, da ga peljete k serviserju, če pa se na te reči dovolj spoznate sami, pregled opravite kar vi. Pomembno je, da preverite stanje različnih tekočin, kot so olje, hladilna tekočina, zavorna tekočina ter tekočina za pranje stekel. Poskrbite tudi za primeren zračni pritisk v pnevmatikah (ne pozabite na rezervno gumo), jih preglejte za sledmi obrabe ter izmerite profil. Če se bliža čas za menjavo motornega olja, ga vsekakor zamenjajte kar pred odhodom. Ker boste v vašem vozilu preživeli kar nekaj časa, preglejte tudi zračni filter, preverite delovanje vseh luči ter signalov, za boljšo vidljivost na cesti pa avtomobil tudi dobro operite. Rezervne dele najdete tukaj.

Ne pozabite na obvezno opremo, ki se lahko od države do države nekoliko razlikuje! Rezervni deli, kot so žarnice ali rezervno kolo bodo nepogrešljivi, vsekakor pa s seboj vzemite tudi pripadajoče orodje.

Z predhodnim pregledom vozila se boste prepričali, da je avtomobil varen, hkrati pa preprečili možnosti različnih okvar. Poskrbeli boste, da bo vaš avtomobil varen za dolgo vožnjo ter povišali udobje vaše vožnje.

Nasveti ob okvari avtomobila v tujini

Če vas na tuji cesti nepričakovano doleti okvara avtomobila, naj vas nikar ne zajame panika. Vsekakor poskusite avtomobil zapeljati na odstavni pas, če to ni mogoče pa sledite nadaljnjim varnostnim predpisom (potniki naj zapustijo vozilo, nadenite si odsevni brezrokavnik, namestite trikotnik).

Nato uporabite svoj mobilni telefon, s pomočjo katerega lahko praktično kadarkoli ter kjerkoli pokličete na pomoč – običajno je to vaša zavarovalnica. V primeru, da se vaš avtomobil pokvari na avtocesti, pokličite na pomoč kar z obcestnega stebrička, ki omogoča klic v sili.

V primeru prometne nesreče, si z udeleženimi izmenjajte podatke. Izpolnite tudi evropsko poročilo o prometni nesreči (znotraj EU). V tem primeru je priporočljivo, da na kraj nesreče pokličete tudi policijo.

Potovanja z avtom so lahko zelo zabavna, če za njih le ustrezno pripravite vaš avtomobil.

Dostopni rezervni deli so dobrodošli

Čeprav smo prepričani, da vam dobro servisiran ter vzdrževan avtomobil tudi na daljših relacijah ne bo povzročal nobenih težav, je dobro poznati opcije, ki jih imate na voljo glede pridobivanja rezervnih delov.

Ker nesreča ne počiva, je okvara avtomobila tako tudi na daljšem potovanju mogoča. To je pač realnost, ki jo moramo upoštevati, če se odločimo za potovanje z lastnim avtomobilom. Seveda imajo tudi drugje avtomobilske delavnice, kjer vam bodo z veseljem pomagali – rezervne dele pa si lahko priskrbite tudi sami.

Ugodni rezervni deli za različne znamke ter modele avtomobilov so dostopni tudi na drugih spletnih straneh, kjer boste enostavno poiskali avtomobilske dele, ki jih potrebujete, prejeli pa jih boste preko pošte – na želen naslov. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *